Historiek Zwemclub Tremelo
1. De start
2. Periode 1986-1989
3. Periode 1990-1997
4. Periode 1998-2002
5. Periode sedert 2003
6. Algemene overzichten
1. De start
De VZW Zwemclub Tremelo, afgekort ZCT, werd opgericht op 23 november 1985, als resultaat van een fusie tussen de VZW Zwemclub Triton Tremelo (ZCTT) en de feitelijke vereniging De Dolfijnen Tremelo (DDT). Voorheen beschikten deze twee clubs elk slechts vier uren per week over het zwembad, zodat het tekort aan trainingsmogelijkheden tot samenwerking verplichtte. Ook het standpunt van burgemeester Haegemans, die slechts bijkomende faciliteiten wou geven na het stopzetten van de onderlinge concurrentie, bevorderde de fusie.
De onderhandelingen werden gevoerd tussen Peter Daneels en Roger Augustyns, respectievelijke voorzitters van de Dolfijnen en Triton. Op 5 maanden tijd werd een volledig nieuwe structuur uitgewerkt, waarin de vroegere tegenstellingen nooit meer een rol gespeeld hebben. Het bestuur bestond uit 12 leden, Roger Augustyns werd de eerste voorzitter, Peter Daneels ondervoorzitter, An Mertens secretaresse en Luc Dom penningmeester. Patrick Van De Velde werd hoofdtrainer van de competitie en Eddy Verbinnen van de zwemschool.
De gemeente nam na de fusie het engagement om geen andere competitiezwemclubs meer in het kleine Tremelose zwembad toe te laten en stond meteen meer trainingsuren toe.
De competitiegroep startte met 3 trainers: Patrick Van De Velde voor de A-groep, Johan Adams de B-groep en Eddy Verbinnen de C-groep. Deze laatste was tegelijk hoofdtrainer van de zwemschool en kon hierbij een beroep doen op assistenten Rudy Van Loock, Bert Dehaes, Eric Daneels, Luk Declerck, Marc De Roover en Anneke Stoffels.
De nieuwe club startte met 330 leden, waarvan 71 competitiezwemmers.
Voor de historici: de statuten van de VZW ZCT werden gepubliceerd in de bijlage van het Belgisch Staatsblad van 7 mei 1986 onder het identificatienummer 13381/86.
top
2. Periode 1986 – 1989
Aan enthousiasme en inzet was er in die beginjaren geen gebrek, maar de middelen waren schaars en de ervaring beperkt. Het hoofddoel van de club was het bevorderen van het competitiezwemmen en reeds in het eerste fusiejaar konden Brabantse kampioenen gepresenteerd worden: Dimitri Dom bij de benjamins en Johan Vandenbossche, die bij de kadetten 5 titels haalde. Ook in de breedte werd goed gestart, want de aflossingsploeg kadetten jongens (Johan Vandenbossche, Oliver Mas, Serge Semeelen, David De Grove en Benjamin Mas) was goed voor 2 titels. Nog in dit eerste jaar werd Johan Vandenbossche geselecteerd voor de Multi Nations Youth, die doorging in Lissabon, maar hij moest wegens ziekte forfait geven. Dimitri Dom nam deel aan de Jeugdolympiade in het Franse Fontainbleau.
Dertien zwemmers mochten naar de Belgische jeugdkampioenschappen, waar het beste resultaat kwam van Raf van Cleynenbreugel met een 4de plaats bij de benjamins op de 100m rugslag.
Niet echt slecht voor een eerste werkingsjaar.
Maar de drie volgende jaren bleven de sportieve resultaten onder de (te hoge) verwachtingen en er waren evenmin individuele uitschieters. Weliswaar waren er elk jaar wel een paar individuele Brabantse kampioenen (Benjamin Mas, Raf Van Cleynenbreugel) en geregeld ook goud met een aflossingsploeg (Veerle Maesschalck, Geraldine Clarebaut, Liesbeth Hellemans en An Vaes) maar van een echte doorbraak was geen sprake. In 1989 werden wel de eerste provinciale records voor ZCT gezwommen (Esther Michiels, Pascal Verwimp en Dimitri Dom op de 50m vlinder en Dimitri Dom ook op de 50m vrije slag), deels omdat in dat jaar voor het eerst records op de 50m afstand geregistreerd werden. Op het einde van dat decennium waren er vijf A-zwemmers: Benjamin Mas, Dimitri Dom, Karl Janssens, Thierry Verbinnen en Pascal Verwimp.
Er werd besloten wat professioneler te werken: Greta Vets werd feestcommissaris, Rik Michiels sportsecretaris en Walter Vervloesen coördinator van de zwemschool. Deze laatste introduceerde met trainer Verbinnen het huidige zwemschoolsysteem, met name de opdeling in watergewenning, zwemlessen en het vierbanensysteem waarbij criteria werden uitgewerkt voor overgangen tussen de groepen met testen na een 6 + 1 wekencyclus.
Chantal Palmans werd als nieuwe trainer aangeworven, er werd een tweejaarlijks sponsoringcontract met Nickey Nobel afgesloten en er werden voor het eerst lactaattesten afgenomen.
Maar deze initiatieven kwamen wat laat. Vanaf 1988 verlieten een aantal goede zwemmers de club en de resultaten stagneerden. Het bestuur besliste uiteindelijk om collectief ontslag te nemen en een nieuwe bestuursverkiezing te organiseren op de algemene vergadering van november 1989. Ook de hoofdtrainers Patrick Van De Velde en Eddy Verbinnen namen ontslag.
top
3. Periode 1990 - 1997
Het nieuw verkozen bestuur, waarvan Roger Augustyns voorzitter en Peter Daneels ondervoorzitter bleven, stelde in november 1989 Lode Grossen aan als technisch adviseur, verantwoordelijk voor het sportief beleid. De eerste maatregelen van de nieuwe trainer waren:
- de oprichting van een technisch comité, waarin trainers en een afvaardiging van het bestuur zetelen,
- trainersvergaderingen om de 6 à 8 weken;
- opleiding van 3 assistent-trainers: Eddy Verbinnen, Eric Daneels en Chantal Palmans;
- het inleggen van oudervergaderingen om doelstellingen en verwachtingen te verduidelijken;
- het aanvragen van bijkomende trainingsuren.
- Het opstellen van een meerjarenplan voor de opleiding van wedstrijdzwemmers.
Door deze reorganisatie en vooral ook doordat er vanaf dan dagelijks kon getraind worden, kreeg de club een nieuw elan. Op Brabantse kampioenschappen van 1990 wonnen Thiery Verbinnen, Stijn Goris en de aflossingsploeg bij de benjamin meisjes reeds goud en waren er daarnaast ook nog 7 zilveren en 23 bronzen medailles. Maar vooral de eerste medailles op een Belgische jeugdkampioenschap waren geruststellend: de benjamin meisjes ( Saartje Boexstaens, Wendy Coremans, Esther Michiels en Katleen Nelemans) zwommen er zilver en An Verschaeren verdiende tweemaal brons en een jonge haai. Einde 1990 waren er al 10 A-zwemmers en 5 Brabantse records in het bezit ZCT.
De volgende jaren gingen de sportieve resultaten zonder onderbreking crescendo. In 1991 waren er al 14 loodsvisjes, 3 jonge haaien, 7 individuele Brabantse kampioenen en 3 aflossingsploegen met goud. Voorts was er een tweede plaats (An Verschaeren) en een derde (Liesbeth Lacroix) op het Wintercriterium, brons op de jeugdkampioenschappen voor Ann Verschaeren en voor een aflossingsploeg met Verbinnen Thierry, Van Hof Filip, Donnes Pieter-Jan en Ken Michiels.
In 1992 was er de eerste gouden medaille op het Belgisch jeugdcriterium (benjamin jongens op de 4 x 100 wisselslag met Jelle Vervloesem, Stijn Goris, Bastiaan Van Eycken en Kevin Van Roy ) en voor het eerst een finaleplaats op het Belgisch kampioenschap.(Johan Vandenbossche op de 50 en 100 vlinder). Er waren tevens 2 zilveren (Goris Stijn en Lacroix Liesbeth) en 2 bronzen medailles (Vervloesem Jelle en ploeg benjamin meisjes) op het Jeugdcriterium.
De trein bleek vertrokken. De mannen van het eerste uur konden met gerust gemoed de fakkel doorgeven: Peter Daneels nam ontslag in december 1992 om voorzitter te worden van het provinciaal bestuur zwemmen Vlaams Brabant en in november 1993 droeg Roger Augustyns het voorzitterschap van ZCT over aan Fons Callebaut.
In 1993 won ZCT voor het eerst de jeugdtrofee op de Brabantse kampioenschappen (21 eerste plaatsen) en dit zal ze ononderbroken en met groot overwicht blijven doen tot en met 1997. Het Belgisch jeugdkampioenschap leverde medailles op in de individuele wedstrijden (Van Roy Kevin, Lacroix Liesbeth, en Faes Pieter) en in de aflossingen met de benjamin jongens ( Faes Pieter, Stijn Goris, Van Eycken Bastiaan, Van Roy Kevin en Jelle Vervloesem). ZCT eindigde het jeugdcriterium op een tiende plaats in de clubrangschikking, nog steeds het beste resultaat tot op heden. Er was daarnaast nog een finaleplaats op het Belgisch kampioenschap en Kevin Van Roy vestigde twee Brabantse records op de 100 en de 400 m vrije slag terwijl de benjamins jongens de records op de 4 x 200 vrije slag en de 4 x 100 wisselslag verbeterden.
Op het jeugdcriterium van 1994 in Mol behaalde Kevin Van Roy een 2de plaats op de 100m vlinder en een 3de op de 100m vrije slag terwijl ook de aflossingsploeg bij de jongens miniemen brons won op de 4 x 100 m wissel. Pieter Faes zwom een jonge haai op de 200 m rug en vestigde tegelijk een Brabants record bij de benjamins. In 1995 won Timo Van Vooren goud op het jeugdcriterium in de 100 m schoolslag en zorgden de aflossingsploegen kadetten en miniemen jongens en benjamin meisjes voor zilver. De kadetten jongens behaalden ook nog brons.
Hiermee bewees ZCT zijn sterkte in de breedte en kon het niet meer als een eendagsvlieg beschouwd worden. De medaillewinnaars van dat jaar waren de vaandeldragers van de sterke generatie: Van Vooren Timo, Ken Michiels, Thiery Verbinnen, Joris Callebaut, Pieter Faes, Bastiaan Van Eycken, Stijn Goris, Kevin Van Roy, De Brucker Katrijn en Nele, Elke Van Rompuy en Natacha Perazic. Bovendien werd Evi De Hondt 2de bij de junioren op de 800m vrije slag en zwom Johan Vandenbossche de finale in de 100 m vlinder op het Belgisch kampioenschap in Antwerpen.
Einde 95 waren er 28 A-zwemmers, 3 jonge haaien en 1 prestatieschild.
In 1996 wordt ZCT 14de op het Belgisch jeugdcriterium, hetzij7de op Vlaams en 1ste op Brabants niveau. Op de Belgische kampioenschappen behaalde Timo Van Vooren brons bij de juniors en een finaleplaats bij de heren. De aflossingsploeg 4 x 100m vrije slag, bestaande uit 1 kadet en 3 juniors werd er 6de (Kevin Van Roy, Thierry Verbinnen, Joris Callebaut en Timo Van Vooren). Pieter Faes veroverde ook bij de miniemen het Brabants record op de 200 rug in 2.22.34. Dat jaar werden Stijn Goris en Kevin Van Roy geselecteerd voor de zwemstages van het Europees Juniorskampioenschap en Kevin ook voor het Future Team. Hij nam deel aan een stage in Mulhouse voor het Junior Olympic Team.
Onder het motto "no pain, no gain", voerde de hoofdtrainer vanaf begin 1996 het aantal trainingen fors op, waardoor sommige groepen moesten uitwijken. Supplementaire trainingen werden gegeven in het zwembad van Scherpenheuvel en vanaf september in Hofstade. Ook de trainersstaf werd uitgebreid. Lode Grossen kon een beroep doen op Eddy Verbinnen, Eric Daneels, Dirk Van Den Berghe, Peter Wouters en Esther Michiels. In de zwemschool kreeg Eddy Verbinnen steun van Eric Daneels, Chantal Palmans, Nicole Van De Vliet, Iris Wouters, Nancy Coremans, Ines Feyaerts, Esther Michiels en Sara Boexstaens. De zwemschool organiseerde dat jaar voor het eerst de traditioneel geworden zwembrunch met ouders en kinderen.
Het aantal leden steeg tot een recordhoogte van 500, eigenlijk te veel voor het kleine Tremelose bad.
Op het Belgisch Jeugdcriterium van 1997 won Kevin Van Roy bij de kadetten goud op de 100 vlinder, zilver op de 100 m vrije slag en brons op de 400 m vrije slag. Roel Wouters verdiende zilver op de 400 m vrije slag bij de benjamins. De aflossingsploegen kadetten jongens (Faes Pieter, Fobelets Davy, Goris Stijn, Van Roy Kevin en Deroost Michaël) behaalde tweemaal zilver en de miniemen meisjes (De Brucker Katrijn en Nele, Van Rompay Elke en Perazic Natacha) brons. De benjamins jongens werden 3de op de vrije slag met Dubru Niels, Persoons Pieter, Brouwers Bas en Wouters Roel. Op het Belgisch kampioenschap in Molenbeek won Timo Van Vooren de 50m schoolslag bij de juniors, goed voor een 3de plaats bij de seniors. Bij de juniors was Timo nog tweemaal 3de op de 50 en de 100 m vrije slag. Ook de aflossingsploeg heren haalde er de finale zowel in de vrije als in de wisselslag met Van Roy Kevin, Thierry Verbinnen, Callebaut Joris en Van Vooren Timo.
In de periode 1990 - 1997 haalde ZCT grotere sportieve successen dan van een club met een klein gemeentelijk zwembad en een beperkt recruteringsgebied mocht verwacht worden. Maar er was geen goud zonder schuim. Naar het einde van deze periode werd het ZCT-bestuur met twee zware problemen geconfronteerd:
- Het zwembad voldeed niet meer aan de vereisten van het Vlarem reglement en er circuleerden steeds hardnekkiger geruchten over een definitieve sluiting. ZCT organiseerde dan ook een petitie en kreeg hierbij steun van de scholen. De volgende vraag stond boven het petitieformulier: "wij vragen het gemeentebestuur het gemeentelijk zwembad open te houden. Wij zijn van mening dat, na een sobere en degelijke renovatie, zwemmen in Tremelo voor iedereen mogelijk moet blijven."
Alhoewel de petitie slechts gedurende één weekend ter ondertekening aangeboden werd, werden 2060 handtekeningen verzameld. Na uitzuivering van de dubbele handtekeningen (bijvoorbeeld 2 personen van één gezin) bleven er 1100 over uit Tremelo en 801 uit de omliggende gemeenten. De petitie werd overhandigd aan de burgemeester op 28 december 1996. Korte tijd later beslist het gemeentebestuur het zwembad niet te sluiten maar wel te renoveren. De werken zouden starten op 1 januari 1998 en vermoedelijk 5 maanden duren. Een eerste struikelblok was met succes genomen.
- Ondanks de grote sportieve successen was de verstandhouding tussen hoofdtrainer en bestuur in de loop der jaren geleidelijk aan verzuurd, vooral rond het verschil in visie om alle zwemmers in hun prestaties te stimuleren volgens hun vermogens. Na een schriftelijke opmerking in april 1997, stelde het bestuur van ZCT in oktober 1997 vast dat er in feite geen samenwerking meer mogelijk was en werd de ingrijpende beslissing genomen om een einde te stellen het mandaat van hoofdtrainer Lode Grossen. Deze beslissing werd later voorgelegd aan en bekrachtigd door een Buitengewone Algemene Vergadering.
Op deze Algemene Vergadering was tevens een nieuw bestuur verkozen, waarvan Alfons Callebaut voorzitter, Karina Speleers ondervoorzitter en An Mertens secretaresse bleven , Gerrit Goris sportsecretaris en Werner van Rompuy penningmeester werden.
Twintig zwemmers, waaronder de meeste medaillewinnaars op de kampioenschappen, verlieten ZCT en volgden trainer Grossen naar zijn nieuwe club. The best of prophets of the Future is the Past!
top
4. Periode 1998 - 2002
Aan Marc Delrue, de nieuwe hoofdtrainer, werd gevraagd de gedecimeerde en zeer jonge competitiegroep op te vangen en opnieuw te motiveren. Dit lukte wonderwel en zelfs sneller dan verwacht. Marc, die kon rekenen op de hulp van de assistent-trainers Eddy Verbinnen en Karl Janssens, slaagde erin om in december 1997 Liesbeth Faes en Stijn Goris vier jonge haaien en de aflossingsploeg benjamin meisjes nog twee Brabantse records te laten zwemmen.
In september 1998 stonden op het debet van de balans al terug 15 A-zwemmers, 3 medailles op het Belgisch jeugdcriterium (Brechje De Decker zilver op de 100 m vlinder en tweemaal brons voor de benjamin meisjes in de aflossingsploegen: De Decker Brechje, Jacobs Nele, Van Woensel Kim, Liekens Griet en Geertrui De Brucker), een medaille en een finaleplaats op het Belgisch kampioenschap (Stijn Goris), 2 Brabantse records en 5 medailles op het Vlaamse B-criterium voor Laurein Vranckx en Dirk Callebaut. Smolders Katrien werd 2de in het Vlaams eendjescriterium op de 100 m schoolslag.
De verjongde competitiegroep stond er duidelijk, zodat het sportieve succesverhaal van ZCT zonder al te veel onderbreking kon voortgezet worden.
De lang gevreesde maar steeds uitgestelde sluiting van het zwembad kwam dan plots nog onverwacht. Na de kerstprijs van 1998 sloot de gemeente het bad onmiddellijk zodat de club snel op zoek moest naar andere baden om training te geven. Uiteindelijk werd er in 1999 zowat overal gezwommen, met name in het Blosobad van Hofstade, in het Heilig Hart Instituut te Heverlee, in de twee Mechelse baden, in Aarschot tijdens een met HZP gedeeld uur en nu en dan zelfs in de Antwerpse Wezemberg. De zwemschool moest het doen met het kleine Itegemse instructiebad.
De oorspronkelijke planning voorzag een sluiting van 5 maanden maar uiteindelijk duurde de renovatie 13 maanden en opende het bad pas terug op 29 januari 2000. Het werd een moeilijk jaar voor ZCT, vooral op organisatorisch en financieel gebied. De communicatie verliep stroever omwille van het wegvallen van een centraal ontmoetingspunt. Er werd wel een "clubhuis" geopend in een lokaal van de gemeentelijk turnzaal maar dit was vanzelfsprekend slechts nu en dan toegankelijk. Door carpooling werd geprobeerd het leven van de competitieouder iets draalijker te maken. Zwemmers, trainers en ouders hebben zich zeer positief en soepel opgesteld en geen enkele competitiezwemmer is gestopt met zijn sport.
In de zwemschool viel het aantal leden wel terug tot 42%, die dan nog niet altijd kwamen trainen !
Maar ondanks de sluiting en de moeilijke werkomstandigheden leverden de trainers uitstekend werk zodat 1999 meerdere sportieve hoogtepunten kende. De Brabantse kampioenschappen leverde 10 individuele eerste plaatsen op voor Liesbeth Faes, Maarten Pareyns, Katrijn De Brucker, Brechje De Decker en Katrien Smolders alsmede drie winnende aflossingsploegen. Daarnaast waren er nog 16 zilveren en 6 bronzen medailles. Tijdens deze kampioenschappen vestigde Liesbeth Faes bovendien nieuwe Brabantse records bij de miniemen op de 50 en de 100 m rug. Op deze afstanden en stijl zou ze later op de Belgische kampioenschappen ook de finales zwemmen.
Een ZCT-ploeg van eendjes, benjamins en eerstejaars miniemen won in mei de gereputeerde internationale wedstrijd in Massy nabij Parijs. Op het Vlaams B-criterium in Aarschot waren er naast 3 zilveren en 5 bronzen medailles nog vijf eerste plaatsen voor Maarten Pareyns, Stefaan Deroost en Ellen De Smet. Tijdens het Jeugdcriterium in Mol zorgde Maarten Pareyns voor de verrassing met een tweede en een derde plaats op de 100 en de 400 m vrije slag en was Liesbeth Faes derde op de 100 m rug. Liesbeth verdiende er trouwens een selectie voor beloftevolle jongeren.
Op het einde van dat jaar waren er 20 A-tijden en 2 Jonge haaien (voor Liestbeth Faes en Stijn Goris) en sneuvelden niet minder dan 37 clubrecords.
In 2000 werd ZCT met zijn jonge ploeg reeds opnieuw tweede op de Brabantse kampioenschappen met 16 individuele eerste plaatsen en vier bij de aflossingsploegen en met 24 zilveren en 21 bronzen medailles.
Net zoals in 1993 zag de bestuursploeg dat het goed was en dat de fakkel kon doorgegeven worden aan jonge enthousiastelingen. Op de algemene vergadering van april 2000 werd Corinne Faes-Vercauteren voorzitter, Edgard Mergaerts ondervoorzitter en Karin Schoovaerts secretaresse. Karin kwam in de plaats van Ann Mertens die met haar 15 jaar trouwe dienst het bestuurslid met de langste staat van dienst geweest is. Gerrit Goris bleef sportsecretaris, ex-voorzitter Fons Callebaut nam het penningmeesterschap over van Werner Van Rompuy, die coördinator van het technisch comité werd.
In het jaar 2000 leverden meerdere zwemmers prestaties waarop ZCT fier is. In de eerste plaats is dat Liesbeth Faes met volgend palmares:
- Belgisch kampioen bij de kadetten op de 100 m rug en brons in deze categorie op de 100 m vrije slag,
- 3 finaleplaatsen op het Belgisch kampioenschap bij de seniores, namelijk op de 50, de 100 en de 200 m rug, waarin zij telkens 7de werd,
- een nieuw Brabants record op de 200 m rug in 2.26.34,
- herhaaldelijk een Jonge haai op de 50 m rug, ook een Haai en een Prestatieschild op deze afstand,
- een selectie voor het Belofte Team waardoor zij kan deelnemen aan de internationale stages in Cyprus, Kerkrade, Vittel, Portugal
Naast Liesbeth staat Maarten Pareyns:
- Belgisch kampioen bij de benjamins op de 400m vrije slag en in deze categorie zilver op de 100 m vrije slag
- een indrukwekkende reeks jonge haaien, zowel op de 100, als op de 200, de 400 m vrije slag en ook op de 1500 m vrije slag (afstand waarop hij ook Brabants kampioen werd).
- Maarten maakte deel uit van de aflossingsploeg benjamin jongens, die een zilveren medaille haalde op de 4 x 100 m vrije slag op het jeugdcriterium
- Hij was de eerste zwemmer van de aflossingsploeg die op 1 november een nieuw Brabants record vestigde op de 4 x 100 m vrije slag bij de benjamins
Kim Van Woensel werd door de KBZB in april 2000 geselecteerd voor deelname aan de Multi Nations wedstrijd te Athene en behaalde daar een zesde plaats.
Na Liesbeth en Maarten volgt Jeroen Schreurs, die dit jaar met reuzenstappen is vooruit gezwommen. Jeroen:
- won goud op het Vlaams B-criterium op de 100 m vrije slag en brons op de 100 m vlinderslag
- een week later zat hij met Maarten in de ploeg die op het jeugdcriterium een medaille haalde
- en onlangs maakte hij op deel uit van de aflossingsploeg die het Brabants record verbeterde.
Ook de andere leden van de aflossingsploeg bij onze sterke lichting benjamin verdienen een vermelding: het zijn David Aerts, Aaron Bedert en Yves Leyers. ZCT heeft dus een heel goede lichting benjamins bij de jongens, die doet denken aan onze fameuze ploeg die in 1993 alle records van de tabellen zwom en die bestond uit Kevin Van Roy, Stijn Goris, Bastiaan Van Eycken, Michaël Deroost en Jelle Vervloesem.
ZCT heeft begin december 2000 meer dan 400 leden waarvan 82 competitiezwemmers waarvan 24 met een A-tijd en 2 met een Jonge Haai. De club heeft 16 Brabantse records in haar bezit.
In de loop van 2002 hield Eddy Verbinnen het, na 25 jaar trouwe dienst, voor bekeken bij ZCT. Hij had in die mooie periode ruim voldoende mensen leren zwemmen en vond het dan ook hoog tijd om in zijn vrije tijd andere horizonten op te zoeken. De horizon van het zwembad kende hij ondertussen al wel...
Aan het einde van het seizoen 2001 – 2002, na de stage in Praag en de zomerkampioenschappen van dat seizoen, werd tevens de samenwerking tussen de club en zijn hoofdtrainer Marc Delrue beëindigd.
top
5. Periode sedert 2003
Wat eerst een eenvoudige en vrij logische evolutie leek te zijn (25 jaar Eddy Verbinnen en 5 jaar Marc Delrue afronden), bleek al snel het begin te zijn van een woelige periode op het vlak van competitietrainers van ZCT.
Voor de opvolging van de 2 gevestigde waarden kon de club al snel terugvallen op enkele jonge krachten : onder de oud-competitiezwemmers van de club hadden Stijn Goris, Joris Callebaut en Pieter Faes het gewenste profiel en zij waren dan ook bereid om de competitie-taken onder mekaar te verdelen. In de eerste plaats was dit een ommezwaai aangezien er nu plots geen hoofdtrainer (in de strikte zin van het woord) de teugels in handen zou nemen, maar bovendien waren het drie jonge gasten – maar niet onbelangrijk : succesvolle zwemmers in hun tijd - die samen de eerder behaalde resultaten zouden nastreven en op die manier hun trainerskwaliteiten zouden etaleren.
De resultaten van dat seizoen logen er dan ook niet om, maar de volle dagtaak van Stijn in combinatie met zijn triathlon-ambities maakte dat hij na dat ene seizoen de trainersfakkel terug inleverde. Hij had eerst nog wel de stagegangers begeleid op hun stage in Epinal en had met hen nog mooie resultaten laten optekenen op de zomerkampioenschappen.
Het bestuur, dat ondertussen ook een verjongingskuur had ondergaan – een groot aantal ervaren bestuurders hadden immers ook op relatief korte termijn hun fakkel doorgegeven aan hun opvolgers – viste in augustus 2004 Kris Vinken op die het bij BEST voor bekeken hield. In diens kielzog volgde ook nog een nieuwe zwemmer zijn trainer richting Tremelo : Jesper Verplanken vervoegde de hoogste groep competitiezwemmers van ZCT. En diens korte ZCT-lidmaatschap bleef zeker niet onopgemerkt : hij zwom zowat elk clubrecord van de tabellen en zette zelfs geregeld ZCT op een nationaal – en zelfs internationaal - podium.
Maar net voor het begin van het nieuwe seizoen 2005 – 2006 stopte het trainerstraject van Kris Vinken en mocht het ZCT-bestuur opnieuw op zoek gaan naar een derde trainer voor de competitiegroep. Joris Callebaut en Pieter Faes bleven gelukkig nog steeds trouw aan hun oude club, maar de ganse competitiegroep onder hun twee verdelen was wat teveel van het goede.
Dankzij opnieuw Stijn Goris werden de eerste weken van het nieuwe seizoen overbrugd en de zoektocht van het bestuur resulteerde uiteindelijk in een engagement van David De Wandel die op dat moment even tussen twee trainersopdrachten zat en ZCT best wel als een uitdaging zag. Davids engagement werd echter snel overschaduwd door een Antwerps aanbod waaraan hij niet kon weerstaan. Hij hielp het ZCT-bestuur echter in de zoveelste zoektocht naar een trainer en opnieuw werd relatief snel een pasklare oplossing gevonden : Erik Courier zou de plaats van David De Wandel innemen. Beiden kenden mekaar nog van vroeger en de overgave-overname verliep dan ook zo goed als vlekkeloos.
Ondertussen waren er al enkele gevestigde ZCT-sterkhouders uit de competitiegroep verdwenen. Dat had echter niet zoveel te maken met al de opeenvolgende trainerswissels. Het was eerder een logische evolutie die meer leeftijds- dan trainersgebonden was.
In deze periode bleven de prestaties echter vrij stabiel. Men zou zelfs mogen zeggen dat ze, ondanks al die niet geplande - maar desondanks goed verteerde - trainerwissels gestaag in stijgende lijn bleven gaan.
En ondanks het feit dat een groot aantal vaste ZCT-waarden zoals Liesbeth Faes, Kim Van Woensel, Maarten Pareyns, Jeroen Schreurs, Stefaan Deroost, David Aerts, Karen De Smedt, Ruben Goosens en Quinten Graulich één voor één van het competitie-toneel verdwenen, bleven Sofie Lonsain, Katrijn Schreurs en Davey De Wolf trouw op post en kwam de jongere garde met Johan Lonsain, Raisa Peeters, Steven Claes, Cedric Vedts en Kenneth Olefs zelfs heel sterk opzetten. De laatste uit dit rijtje heeft echter – ondanks prachtprestaties en zelfs een Europese selectie - sneller dan verwacht een punt gezet achter zijn zwemcarrière.
Ondertussen is zelfs bij de jongste competitiezwemmers een generatie aan het opkomen die, ondanks hun jonge leeftijd, al een aardig palmares – waaronder zelfs een reeks Provinciale records - kan voorleggen. Tara De Laet, Margaux Grandelis, Jeroen Peeters, Arne Claes, Shauni Wouters, Nathalie Verzele, Maarten Van Eyken en Jef Wouters profileren zich al als waardige opvolgers van hun illustere voorgangers. En zelfs bij de allerjongsten in dit rijtje zwemmen er al een paar talenten zich regelmatig in de lokale kijker.
Op nationaal en Vlaams niveau vinden we ook geregeld enkele ZCT-ers terug in de betere subtop en af en toe staan er zelfs Tremelose zwemmers op het podium. Maar op Provinciaal niveau mag gerust gesteld worden dat ZCT meestal de te verslagen club in Vlaams-Brabant is.
De resultaten van de Provinciale Kampioenschappen tonen dat elk jaar opnieuw dan ook duidelijk aan. In 2006 werden er individueel 46 gouden, 38 zilveren en 48 bronzen medailles bij mekaar gezwommen en kwamen daar ook nog 4 gouden, 8 zilveren en 3 bronzen medailles bij in de verschillende aflossings-nummers. In 2007 werd deze oogst bevestigd, want opnieuw kwam ZCT naar huis met 44 gouden, 41 zilveren en 35 bronzen individuele medailles en 8 gouden, 6 zilveren en 1 bronzen aflossings-medailles.
Op nationaal vlak speelt ZCT ook regelmatig mee voor de prijzen en zo stonden Kenneth Olefs (3de op 50 vrij), Steven Claes (1ste op 50 rug en 3de op 100 rug) en Ennio De Crem, Pieter-Jan Meuris, Steven Claes en Kenneth Olefs (3de op de 4x100 vrij) samen 4 keer op het nationale jeugdpodium in 2004.
En dat dit geen toevalstreffers waren, werd in 2005 nog eens bewezen. Kenneth Olefs (3de op 50 vrij), Steven Claes (1ste op 100 rug) en Maarten Peeters, Cedric Vedts, Steven Claes en Kenneth Olefs (3de op 4x100 vrij en 3de op 4x100 wissel) bevestigden voor ZCT op nationaal jeugdniveau.
In 2006 kwamen Sofie Lonsain (3de op 200 wissel en 3de op 100 vlinder), Katrijn Schreurs (2de op 50 vlinder), Raisa Peeters (2de op 50 school), Jeroen Peeters (3de op 200 school) en Steven Claes (2de op 50 rug en 2de op 100 rug) samen zelfs met maar liefst 7 nationale medailles in de ZCT-koffer naar huis.
En in 2007 was de nationale ZCT-buit nog steeds van dezelfde grootteorde : Jef Wouters (2de op 100 school en 3de op 200 wissel), Jeroen Peeters (3de op 100 school) en Steven Claes (op 50, 100 en 200 rug telkens een 3de plaats) verzamelden samen 6 nationale medailles.
6. Algemene overzichten
2. Periode 1986-1989
3. Periode 1990-1997
4. Periode 1998-2002
5. Periode sedert 2003
6. Algemene overzichten
1. De start
De VZW Zwemclub Tremelo, afgekort ZCT, werd opgericht op 23 november 1985, als resultaat van een fusie tussen de VZW Zwemclub Triton Tremelo (ZCTT) en de feitelijke vereniging De Dolfijnen Tremelo (DDT). Voorheen beschikten deze twee clubs elk slechts vier uren per week over het zwembad, zodat het tekort aan trainingsmogelijkheden tot samenwerking verplichtte. Ook het standpunt van burgemeester Haegemans, die slechts bijkomende faciliteiten wou geven na het stopzetten van de onderlinge concurrentie, bevorderde de fusie.
De onderhandelingen werden gevoerd tussen Peter Daneels en Roger Augustyns, respectievelijke voorzitters van de Dolfijnen en Triton. Op 5 maanden tijd werd een volledig nieuwe structuur uitgewerkt, waarin de vroegere tegenstellingen nooit meer een rol gespeeld hebben. Het bestuur bestond uit 12 leden, Roger Augustyns werd de eerste voorzitter, Peter Daneels ondervoorzitter, An Mertens secretaresse en Luc Dom penningmeester. Patrick Van De Velde werd hoofdtrainer van de competitie en Eddy Verbinnen van de zwemschool.
De gemeente nam na de fusie het engagement om geen andere competitiezwemclubs meer in het kleine Tremelose zwembad toe te laten en stond meteen meer trainingsuren toe.
De competitiegroep startte met 3 trainers: Patrick Van De Velde voor de A-groep, Johan Adams de B-groep en Eddy Verbinnen de C-groep. Deze laatste was tegelijk hoofdtrainer van de zwemschool en kon hierbij een beroep doen op assistenten Rudy Van Loock, Bert Dehaes, Eric Daneels, Luk Declerck, Marc De Roover en Anneke Stoffels.
De nieuwe club startte met 330 leden, waarvan 71 competitiezwemmers.
Voor de historici: de statuten van de VZW ZCT werden gepubliceerd in de bijlage van het Belgisch Staatsblad van 7 mei 1986 onder het identificatienummer 13381/86.
top
2. Periode 1986 – 1989
Aan enthousiasme en inzet was er in die beginjaren geen gebrek, maar de middelen waren schaars en de ervaring beperkt. Het hoofddoel van de club was het bevorderen van het competitiezwemmen en reeds in het eerste fusiejaar konden Brabantse kampioenen gepresenteerd worden: Dimitri Dom bij de benjamins en Johan Vandenbossche, die bij de kadetten 5 titels haalde. Ook in de breedte werd goed gestart, want de aflossingsploeg kadetten jongens (Johan Vandenbossche, Oliver Mas, Serge Semeelen, David De Grove en Benjamin Mas) was goed voor 2 titels. Nog in dit eerste jaar werd Johan Vandenbossche geselecteerd voor de Multi Nations Youth, die doorging in Lissabon, maar hij moest wegens ziekte forfait geven. Dimitri Dom nam deel aan de Jeugdolympiade in het Franse Fontainbleau.
Dertien zwemmers mochten naar de Belgische jeugdkampioenschappen, waar het beste resultaat kwam van Raf van Cleynenbreugel met een 4de plaats bij de benjamins op de 100m rugslag.
Niet echt slecht voor een eerste werkingsjaar.
Maar de drie volgende jaren bleven de sportieve resultaten onder de (te hoge) verwachtingen en er waren evenmin individuele uitschieters. Weliswaar waren er elk jaar wel een paar individuele Brabantse kampioenen (Benjamin Mas, Raf Van Cleynenbreugel) en geregeld ook goud met een aflossingsploeg (Veerle Maesschalck, Geraldine Clarebaut, Liesbeth Hellemans en An Vaes) maar van een echte doorbraak was geen sprake. In 1989 werden wel de eerste provinciale records voor ZCT gezwommen (Esther Michiels, Pascal Verwimp en Dimitri Dom op de 50m vlinder en Dimitri Dom ook op de 50m vrije slag), deels omdat in dat jaar voor het eerst records op de 50m afstand geregistreerd werden. Op het einde van dat decennium waren er vijf A-zwemmers: Benjamin Mas, Dimitri Dom, Karl Janssens, Thierry Verbinnen en Pascal Verwimp.
Er werd besloten wat professioneler te werken: Greta Vets werd feestcommissaris, Rik Michiels sportsecretaris en Walter Vervloesen coördinator van de zwemschool. Deze laatste introduceerde met trainer Verbinnen het huidige zwemschoolsysteem, met name de opdeling in watergewenning, zwemlessen en het vierbanensysteem waarbij criteria werden uitgewerkt voor overgangen tussen de groepen met testen na een 6 + 1 wekencyclus.
Chantal Palmans werd als nieuwe trainer aangeworven, er werd een tweejaarlijks sponsoringcontract met Nickey Nobel afgesloten en er werden voor het eerst lactaattesten afgenomen.
Maar deze initiatieven kwamen wat laat. Vanaf 1988 verlieten een aantal goede zwemmers de club en de resultaten stagneerden. Het bestuur besliste uiteindelijk om collectief ontslag te nemen en een nieuwe bestuursverkiezing te organiseren op de algemene vergadering van november 1989. Ook de hoofdtrainers Patrick Van De Velde en Eddy Verbinnen namen ontslag.
top
3. Periode 1990 - 1997
Het nieuw verkozen bestuur, waarvan Roger Augustyns voorzitter en Peter Daneels ondervoorzitter bleven, stelde in november 1989 Lode Grossen aan als technisch adviseur, verantwoordelijk voor het sportief beleid. De eerste maatregelen van de nieuwe trainer waren:
- de oprichting van een technisch comité, waarin trainers en een afvaardiging van het bestuur zetelen,
- trainersvergaderingen om de 6 à 8 weken;
- opleiding van 3 assistent-trainers: Eddy Verbinnen, Eric Daneels en Chantal Palmans;
- het inleggen van oudervergaderingen om doelstellingen en verwachtingen te verduidelijken;
- het aanvragen van bijkomende trainingsuren.
- Het opstellen van een meerjarenplan voor de opleiding van wedstrijdzwemmers.
Door deze reorganisatie en vooral ook doordat er vanaf dan dagelijks kon getraind worden, kreeg de club een nieuw elan. Op Brabantse kampioenschappen van 1990 wonnen Thiery Verbinnen, Stijn Goris en de aflossingsploeg bij de benjamin meisjes reeds goud en waren er daarnaast ook nog 7 zilveren en 23 bronzen medailles. Maar vooral de eerste medailles op een Belgische jeugdkampioenschap waren geruststellend: de benjamin meisjes ( Saartje Boexstaens, Wendy Coremans, Esther Michiels en Katleen Nelemans) zwommen er zilver en An Verschaeren verdiende tweemaal brons en een jonge haai. Einde 1990 waren er al 10 A-zwemmers en 5 Brabantse records in het bezit ZCT.
De volgende jaren gingen de sportieve resultaten zonder onderbreking crescendo. In 1991 waren er al 14 loodsvisjes, 3 jonge haaien, 7 individuele Brabantse kampioenen en 3 aflossingsploegen met goud. Voorts was er een tweede plaats (An Verschaeren) en een derde (Liesbeth Lacroix) op het Wintercriterium, brons op de jeugdkampioenschappen voor Ann Verschaeren en voor een aflossingsploeg met Verbinnen Thierry, Van Hof Filip, Donnes Pieter-Jan en Ken Michiels.
In 1992 was er de eerste gouden medaille op het Belgisch jeugdcriterium (benjamin jongens op de 4 x 100 wisselslag met Jelle Vervloesem, Stijn Goris, Bastiaan Van Eycken en Kevin Van Roy ) en voor het eerst een finaleplaats op het Belgisch kampioenschap.(Johan Vandenbossche op de 50 en 100 vlinder). Er waren tevens 2 zilveren (Goris Stijn en Lacroix Liesbeth) en 2 bronzen medailles (Vervloesem Jelle en ploeg benjamin meisjes) op het Jeugdcriterium.
De trein bleek vertrokken. De mannen van het eerste uur konden met gerust gemoed de fakkel doorgeven: Peter Daneels nam ontslag in december 1992 om voorzitter te worden van het provinciaal bestuur zwemmen Vlaams Brabant en in november 1993 droeg Roger Augustyns het voorzitterschap van ZCT over aan Fons Callebaut.
In 1993 won ZCT voor het eerst de jeugdtrofee op de Brabantse kampioenschappen (21 eerste plaatsen) en dit zal ze ononderbroken en met groot overwicht blijven doen tot en met 1997. Het Belgisch jeugdkampioenschap leverde medailles op in de individuele wedstrijden (Van Roy Kevin, Lacroix Liesbeth, en Faes Pieter) en in de aflossingen met de benjamin jongens ( Faes Pieter, Stijn Goris, Van Eycken Bastiaan, Van Roy Kevin en Jelle Vervloesem). ZCT eindigde het jeugdcriterium op een tiende plaats in de clubrangschikking, nog steeds het beste resultaat tot op heden. Er was daarnaast nog een finaleplaats op het Belgisch kampioenschap en Kevin Van Roy vestigde twee Brabantse records op de 100 en de 400 m vrije slag terwijl de benjamins jongens de records op de 4 x 200 vrije slag en de 4 x 100 wisselslag verbeterden.
Op het jeugdcriterium van 1994 in Mol behaalde Kevin Van Roy een 2de plaats op de 100m vlinder en een 3de op de 100m vrije slag terwijl ook de aflossingsploeg bij de jongens miniemen brons won op de 4 x 100 m wissel. Pieter Faes zwom een jonge haai op de 200 m rug en vestigde tegelijk een Brabants record bij de benjamins. In 1995 won Timo Van Vooren goud op het jeugdcriterium in de 100 m schoolslag en zorgden de aflossingsploegen kadetten en miniemen jongens en benjamin meisjes voor zilver. De kadetten jongens behaalden ook nog brons.
Hiermee bewees ZCT zijn sterkte in de breedte en kon het niet meer als een eendagsvlieg beschouwd worden. De medaillewinnaars van dat jaar waren de vaandeldragers van de sterke generatie: Van Vooren Timo, Ken Michiels, Thiery Verbinnen, Joris Callebaut, Pieter Faes, Bastiaan Van Eycken, Stijn Goris, Kevin Van Roy, De Brucker Katrijn en Nele, Elke Van Rompuy en Natacha Perazic. Bovendien werd Evi De Hondt 2de bij de junioren op de 800m vrije slag en zwom Johan Vandenbossche de finale in de 100 m vlinder op het Belgisch kampioenschap in Antwerpen.
Einde 95 waren er 28 A-zwemmers, 3 jonge haaien en 1 prestatieschild.
In 1996 wordt ZCT 14de op het Belgisch jeugdcriterium, hetzij7de op Vlaams en 1ste op Brabants niveau. Op de Belgische kampioenschappen behaalde Timo Van Vooren brons bij de juniors en een finaleplaats bij de heren. De aflossingsploeg 4 x 100m vrije slag, bestaande uit 1 kadet en 3 juniors werd er 6de (Kevin Van Roy, Thierry Verbinnen, Joris Callebaut en Timo Van Vooren). Pieter Faes veroverde ook bij de miniemen het Brabants record op de 200 rug in 2.22.34. Dat jaar werden Stijn Goris en Kevin Van Roy geselecteerd voor de zwemstages van het Europees Juniorskampioenschap en Kevin ook voor het Future Team. Hij nam deel aan een stage in Mulhouse voor het Junior Olympic Team.
Onder het motto "no pain, no gain", voerde de hoofdtrainer vanaf begin 1996 het aantal trainingen fors op, waardoor sommige groepen moesten uitwijken. Supplementaire trainingen werden gegeven in het zwembad van Scherpenheuvel en vanaf september in Hofstade. Ook de trainersstaf werd uitgebreid. Lode Grossen kon een beroep doen op Eddy Verbinnen, Eric Daneels, Dirk Van Den Berghe, Peter Wouters en Esther Michiels. In de zwemschool kreeg Eddy Verbinnen steun van Eric Daneels, Chantal Palmans, Nicole Van De Vliet, Iris Wouters, Nancy Coremans, Ines Feyaerts, Esther Michiels en Sara Boexstaens. De zwemschool organiseerde dat jaar voor het eerst de traditioneel geworden zwembrunch met ouders en kinderen.
Het aantal leden steeg tot een recordhoogte van 500, eigenlijk te veel voor het kleine Tremelose bad.
Op het Belgisch Jeugdcriterium van 1997 won Kevin Van Roy bij de kadetten goud op de 100 vlinder, zilver op de 100 m vrije slag en brons op de 400 m vrije slag. Roel Wouters verdiende zilver op de 400 m vrije slag bij de benjamins. De aflossingsploegen kadetten jongens (Faes Pieter, Fobelets Davy, Goris Stijn, Van Roy Kevin en Deroost Michaël) behaalde tweemaal zilver en de miniemen meisjes (De Brucker Katrijn en Nele, Van Rompay Elke en Perazic Natacha) brons. De benjamins jongens werden 3de op de vrije slag met Dubru Niels, Persoons Pieter, Brouwers Bas en Wouters Roel. Op het Belgisch kampioenschap in Molenbeek won Timo Van Vooren de 50m schoolslag bij de juniors, goed voor een 3de plaats bij de seniors. Bij de juniors was Timo nog tweemaal 3de op de 50 en de 100 m vrije slag. Ook de aflossingsploeg heren haalde er de finale zowel in de vrije als in de wisselslag met Van Roy Kevin, Thierry Verbinnen, Callebaut Joris en Van Vooren Timo.
In de periode 1990 - 1997 haalde ZCT grotere sportieve successen dan van een club met een klein gemeentelijk zwembad en een beperkt recruteringsgebied mocht verwacht worden. Maar er was geen goud zonder schuim. Naar het einde van deze periode werd het ZCT-bestuur met twee zware problemen geconfronteerd:
- Het zwembad voldeed niet meer aan de vereisten van het Vlarem reglement en er circuleerden steeds hardnekkiger geruchten over een definitieve sluiting. ZCT organiseerde dan ook een petitie en kreeg hierbij steun van de scholen. De volgende vraag stond boven het petitieformulier: "wij vragen het gemeentebestuur het gemeentelijk zwembad open te houden. Wij zijn van mening dat, na een sobere en degelijke renovatie, zwemmen in Tremelo voor iedereen mogelijk moet blijven."
Alhoewel de petitie slechts gedurende één weekend ter ondertekening aangeboden werd, werden 2060 handtekeningen verzameld. Na uitzuivering van de dubbele handtekeningen (bijvoorbeeld 2 personen van één gezin) bleven er 1100 over uit Tremelo en 801 uit de omliggende gemeenten. De petitie werd overhandigd aan de burgemeester op 28 december 1996. Korte tijd later beslist het gemeentebestuur het zwembad niet te sluiten maar wel te renoveren. De werken zouden starten op 1 januari 1998 en vermoedelijk 5 maanden duren. Een eerste struikelblok was met succes genomen.
- Ondanks de grote sportieve successen was de verstandhouding tussen hoofdtrainer en bestuur in de loop der jaren geleidelijk aan verzuurd, vooral rond het verschil in visie om alle zwemmers in hun prestaties te stimuleren volgens hun vermogens. Na een schriftelijke opmerking in april 1997, stelde het bestuur van ZCT in oktober 1997 vast dat er in feite geen samenwerking meer mogelijk was en werd de ingrijpende beslissing genomen om een einde te stellen het mandaat van hoofdtrainer Lode Grossen. Deze beslissing werd later voorgelegd aan en bekrachtigd door een Buitengewone Algemene Vergadering.
Op deze Algemene Vergadering was tevens een nieuw bestuur verkozen, waarvan Alfons Callebaut voorzitter, Karina Speleers ondervoorzitter en An Mertens secretaresse bleven , Gerrit Goris sportsecretaris en Werner van Rompuy penningmeester werden.
Twintig zwemmers, waaronder de meeste medaillewinnaars op de kampioenschappen, verlieten ZCT en volgden trainer Grossen naar zijn nieuwe club. The best of prophets of the Future is the Past!
top
4. Periode 1998 - 2002
Aan Marc Delrue, de nieuwe hoofdtrainer, werd gevraagd de gedecimeerde en zeer jonge competitiegroep op te vangen en opnieuw te motiveren. Dit lukte wonderwel en zelfs sneller dan verwacht. Marc, die kon rekenen op de hulp van de assistent-trainers Eddy Verbinnen en Karl Janssens, slaagde erin om in december 1997 Liesbeth Faes en Stijn Goris vier jonge haaien en de aflossingsploeg benjamin meisjes nog twee Brabantse records te laten zwemmen.
In september 1998 stonden op het debet van de balans al terug 15 A-zwemmers, 3 medailles op het Belgisch jeugdcriterium (Brechje De Decker zilver op de 100 m vlinder en tweemaal brons voor de benjamin meisjes in de aflossingsploegen: De Decker Brechje, Jacobs Nele, Van Woensel Kim, Liekens Griet en Geertrui De Brucker), een medaille en een finaleplaats op het Belgisch kampioenschap (Stijn Goris), 2 Brabantse records en 5 medailles op het Vlaamse B-criterium voor Laurein Vranckx en Dirk Callebaut. Smolders Katrien werd 2de in het Vlaams eendjescriterium op de 100 m schoolslag.
De verjongde competitiegroep stond er duidelijk, zodat het sportieve succesverhaal van ZCT zonder al te veel onderbreking kon voortgezet worden.
De lang gevreesde maar steeds uitgestelde sluiting van het zwembad kwam dan plots nog onverwacht. Na de kerstprijs van 1998 sloot de gemeente het bad onmiddellijk zodat de club snel op zoek moest naar andere baden om training te geven. Uiteindelijk werd er in 1999 zowat overal gezwommen, met name in het Blosobad van Hofstade, in het Heilig Hart Instituut te Heverlee, in de twee Mechelse baden, in Aarschot tijdens een met HZP gedeeld uur en nu en dan zelfs in de Antwerpse Wezemberg. De zwemschool moest het doen met het kleine Itegemse instructiebad.
De oorspronkelijke planning voorzag een sluiting van 5 maanden maar uiteindelijk duurde de renovatie 13 maanden en opende het bad pas terug op 29 januari 2000. Het werd een moeilijk jaar voor ZCT, vooral op organisatorisch en financieel gebied. De communicatie verliep stroever omwille van het wegvallen van een centraal ontmoetingspunt. Er werd wel een "clubhuis" geopend in een lokaal van de gemeentelijk turnzaal maar dit was vanzelfsprekend slechts nu en dan toegankelijk. Door carpooling werd geprobeerd het leven van de competitieouder iets draalijker te maken. Zwemmers, trainers en ouders hebben zich zeer positief en soepel opgesteld en geen enkele competitiezwemmer is gestopt met zijn sport.
In de zwemschool viel het aantal leden wel terug tot 42%, die dan nog niet altijd kwamen trainen !
Maar ondanks de sluiting en de moeilijke werkomstandigheden leverden de trainers uitstekend werk zodat 1999 meerdere sportieve hoogtepunten kende. De Brabantse kampioenschappen leverde 10 individuele eerste plaatsen op voor Liesbeth Faes, Maarten Pareyns, Katrijn De Brucker, Brechje De Decker en Katrien Smolders alsmede drie winnende aflossingsploegen. Daarnaast waren er nog 16 zilveren en 6 bronzen medailles. Tijdens deze kampioenschappen vestigde Liesbeth Faes bovendien nieuwe Brabantse records bij de miniemen op de 50 en de 100 m rug. Op deze afstanden en stijl zou ze later op de Belgische kampioenschappen ook de finales zwemmen.
Een ZCT-ploeg van eendjes, benjamins en eerstejaars miniemen won in mei de gereputeerde internationale wedstrijd in Massy nabij Parijs. Op het Vlaams B-criterium in Aarschot waren er naast 3 zilveren en 5 bronzen medailles nog vijf eerste plaatsen voor Maarten Pareyns, Stefaan Deroost en Ellen De Smet. Tijdens het Jeugdcriterium in Mol zorgde Maarten Pareyns voor de verrassing met een tweede en een derde plaats op de 100 en de 400 m vrije slag en was Liesbeth Faes derde op de 100 m rug. Liesbeth verdiende er trouwens een selectie voor beloftevolle jongeren.
Op het einde van dat jaar waren er 20 A-tijden en 2 Jonge haaien (voor Liestbeth Faes en Stijn Goris) en sneuvelden niet minder dan 37 clubrecords.
In 2000 werd ZCT met zijn jonge ploeg reeds opnieuw tweede op de Brabantse kampioenschappen met 16 individuele eerste plaatsen en vier bij de aflossingsploegen en met 24 zilveren en 21 bronzen medailles.
Net zoals in 1993 zag de bestuursploeg dat het goed was en dat de fakkel kon doorgegeven worden aan jonge enthousiastelingen. Op de algemene vergadering van april 2000 werd Corinne Faes-Vercauteren voorzitter, Edgard Mergaerts ondervoorzitter en Karin Schoovaerts secretaresse. Karin kwam in de plaats van Ann Mertens die met haar 15 jaar trouwe dienst het bestuurslid met de langste staat van dienst geweest is. Gerrit Goris bleef sportsecretaris, ex-voorzitter Fons Callebaut nam het penningmeesterschap over van Werner Van Rompuy, die coördinator van het technisch comité werd.
In het jaar 2000 leverden meerdere zwemmers prestaties waarop ZCT fier is. In de eerste plaats is dat Liesbeth Faes met volgend palmares:
- Belgisch kampioen bij de kadetten op de 100 m rug en brons in deze categorie op de 100 m vrije slag,
- 3 finaleplaatsen op het Belgisch kampioenschap bij de seniores, namelijk op de 50, de 100 en de 200 m rug, waarin zij telkens 7de werd,
- een nieuw Brabants record op de 200 m rug in 2.26.34,
- herhaaldelijk een Jonge haai op de 50 m rug, ook een Haai en een Prestatieschild op deze afstand,
- een selectie voor het Belofte Team waardoor zij kan deelnemen aan de internationale stages in Cyprus, Kerkrade, Vittel, Portugal
Naast Liesbeth staat Maarten Pareyns:
- Belgisch kampioen bij de benjamins op de 400m vrije slag en in deze categorie zilver op de 100 m vrije slag
- een indrukwekkende reeks jonge haaien, zowel op de 100, als op de 200, de 400 m vrije slag en ook op de 1500 m vrije slag (afstand waarop hij ook Brabants kampioen werd).
- Maarten maakte deel uit van de aflossingsploeg benjamin jongens, die een zilveren medaille haalde op de 4 x 100 m vrije slag op het jeugdcriterium
- Hij was de eerste zwemmer van de aflossingsploeg die op 1 november een nieuw Brabants record vestigde op de 4 x 100 m vrije slag bij de benjamins
Kim Van Woensel werd door de KBZB in april 2000 geselecteerd voor deelname aan de Multi Nations wedstrijd te Athene en behaalde daar een zesde plaats.
Na Liesbeth en Maarten volgt Jeroen Schreurs, die dit jaar met reuzenstappen is vooruit gezwommen. Jeroen:
- won goud op het Vlaams B-criterium op de 100 m vrije slag en brons op de 100 m vlinderslag
- een week later zat hij met Maarten in de ploeg die op het jeugdcriterium een medaille haalde
- en onlangs maakte hij op deel uit van de aflossingsploeg die het Brabants record verbeterde.
Ook de andere leden van de aflossingsploeg bij onze sterke lichting benjamin verdienen een vermelding: het zijn David Aerts, Aaron Bedert en Yves Leyers. ZCT heeft dus een heel goede lichting benjamins bij de jongens, die doet denken aan onze fameuze ploeg die in 1993 alle records van de tabellen zwom en die bestond uit Kevin Van Roy, Stijn Goris, Bastiaan Van Eycken, Michaël Deroost en Jelle Vervloesem.
ZCT heeft begin december 2000 meer dan 400 leden waarvan 82 competitiezwemmers waarvan 24 met een A-tijd en 2 met een Jonge Haai. De club heeft 16 Brabantse records in haar bezit.
In de loop van 2002 hield Eddy Verbinnen het, na 25 jaar trouwe dienst, voor bekeken bij ZCT. Hij had in die mooie periode ruim voldoende mensen leren zwemmen en vond het dan ook hoog tijd om in zijn vrije tijd andere horizonten op te zoeken. De horizon van het zwembad kende hij ondertussen al wel...
Aan het einde van het seizoen 2001 – 2002, na de stage in Praag en de zomerkampioenschappen van dat seizoen, werd tevens de samenwerking tussen de club en zijn hoofdtrainer Marc Delrue beëindigd.
top
5. Periode sedert 2003
Wat eerst een eenvoudige en vrij logische evolutie leek te zijn (25 jaar Eddy Verbinnen en 5 jaar Marc Delrue afronden), bleek al snel het begin te zijn van een woelige periode op het vlak van competitietrainers van ZCT.
Voor de opvolging van de 2 gevestigde waarden kon de club al snel terugvallen op enkele jonge krachten : onder de oud-competitiezwemmers van de club hadden Stijn Goris, Joris Callebaut en Pieter Faes het gewenste profiel en zij waren dan ook bereid om de competitie-taken onder mekaar te verdelen. In de eerste plaats was dit een ommezwaai aangezien er nu plots geen hoofdtrainer (in de strikte zin van het woord) de teugels in handen zou nemen, maar bovendien waren het drie jonge gasten – maar niet onbelangrijk : succesvolle zwemmers in hun tijd - die samen de eerder behaalde resultaten zouden nastreven en op die manier hun trainerskwaliteiten zouden etaleren.
De resultaten van dat seizoen logen er dan ook niet om, maar de volle dagtaak van Stijn in combinatie met zijn triathlon-ambities maakte dat hij na dat ene seizoen de trainersfakkel terug inleverde. Hij had eerst nog wel de stagegangers begeleid op hun stage in Epinal en had met hen nog mooie resultaten laten optekenen op de zomerkampioenschappen.
Het bestuur, dat ondertussen ook een verjongingskuur had ondergaan – een groot aantal ervaren bestuurders hadden immers ook op relatief korte termijn hun fakkel doorgegeven aan hun opvolgers – viste in augustus 2004 Kris Vinken op die het bij BEST voor bekeken hield. In diens kielzog volgde ook nog een nieuwe zwemmer zijn trainer richting Tremelo : Jesper Verplanken vervoegde de hoogste groep competitiezwemmers van ZCT. En diens korte ZCT-lidmaatschap bleef zeker niet onopgemerkt : hij zwom zowat elk clubrecord van de tabellen en zette zelfs geregeld ZCT op een nationaal – en zelfs internationaal - podium.
Maar net voor het begin van het nieuwe seizoen 2005 – 2006 stopte het trainerstraject van Kris Vinken en mocht het ZCT-bestuur opnieuw op zoek gaan naar een derde trainer voor de competitiegroep. Joris Callebaut en Pieter Faes bleven gelukkig nog steeds trouw aan hun oude club, maar de ganse competitiegroep onder hun twee verdelen was wat teveel van het goede.
Dankzij opnieuw Stijn Goris werden de eerste weken van het nieuwe seizoen overbrugd en de zoektocht van het bestuur resulteerde uiteindelijk in een engagement van David De Wandel die op dat moment even tussen twee trainersopdrachten zat en ZCT best wel als een uitdaging zag. Davids engagement werd echter snel overschaduwd door een Antwerps aanbod waaraan hij niet kon weerstaan. Hij hielp het ZCT-bestuur echter in de zoveelste zoektocht naar een trainer en opnieuw werd relatief snel een pasklare oplossing gevonden : Erik Courier zou de plaats van David De Wandel innemen. Beiden kenden mekaar nog van vroeger en de overgave-overname verliep dan ook zo goed als vlekkeloos.
Ondertussen waren er al enkele gevestigde ZCT-sterkhouders uit de competitiegroep verdwenen. Dat had echter niet zoveel te maken met al de opeenvolgende trainerswissels. Het was eerder een logische evolutie die meer leeftijds- dan trainersgebonden was.
In deze periode bleven de prestaties echter vrij stabiel. Men zou zelfs mogen zeggen dat ze, ondanks al die niet geplande - maar desondanks goed verteerde - trainerwissels gestaag in stijgende lijn bleven gaan.
En ondanks het feit dat een groot aantal vaste ZCT-waarden zoals Liesbeth Faes, Kim Van Woensel, Maarten Pareyns, Jeroen Schreurs, Stefaan Deroost, David Aerts, Karen De Smedt, Ruben Goosens en Quinten Graulich één voor één van het competitie-toneel verdwenen, bleven Sofie Lonsain, Katrijn Schreurs en Davey De Wolf trouw op post en kwam de jongere garde met Johan Lonsain, Raisa Peeters, Steven Claes, Cedric Vedts en Kenneth Olefs zelfs heel sterk opzetten. De laatste uit dit rijtje heeft echter – ondanks prachtprestaties en zelfs een Europese selectie - sneller dan verwacht een punt gezet achter zijn zwemcarrière.
Ondertussen is zelfs bij de jongste competitiezwemmers een generatie aan het opkomen die, ondanks hun jonge leeftijd, al een aardig palmares – waaronder zelfs een reeks Provinciale records - kan voorleggen. Tara De Laet, Margaux Grandelis, Jeroen Peeters, Arne Claes, Shauni Wouters, Nathalie Verzele, Maarten Van Eyken en Jef Wouters profileren zich al als waardige opvolgers van hun illustere voorgangers. En zelfs bij de allerjongsten in dit rijtje zwemmen er al een paar talenten zich regelmatig in de lokale kijker.
Op nationaal en Vlaams niveau vinden we ook geregeld enkele ZCT-ers terug in de betere subtop en af en toe staan er zelfs Tremelose zwemmers op het podium. Maar op Provinciaal niveau mag gerust gesteld worden dat ZCT meestal de te verslagen club in Vlaams-Brabant is.
De resultaten van de Provinciale Kampioenschappen tonen dat elk jaar opnieuw dan ook duidelijk aan. In 2006 werden er individueel 46 gouden, 38 zilveren en 48 bronzen medailles bij mekaar gezwommen en kwamen daar ook nog 4 gouden, 8 zilveren en 3 bronzen medailles bij in de verschillende aflossings-nummers. In 2007 werd deze oogst bevestigd, want opnieuw kwam ZCT naar huis met 44 gouden, 41 zilveren en 35 bronzen individuele medailles en 8 gouden, 6 zilveren en 1 bronzen aflossings-medailles.
Op nationaal vlak speelt ZCT ook regelmatig mee voor de prijzen en zo stonden Kenneth Olefs (3de op 50 vrij), Steven Claes (1ste op 50 rug en 3de op 100 rug) en Ennio De Crem, Pieter-Jan Meuris, Steven Claes en Kenneth Olefs (3de op de 4x100 vrij) samen 4 keer op het nationale jeugdpodium in 2004.
En dat dit geen toevalstreffers waren, werd in 2005 nog eens bewezen. Kenneth Olefs (3de op 50 vrij), Steven Claes (1ste op 100 rug) en Maarten Peeters, Cedric Vedts, Steven Claes en Kenneth Olefs (3de op 4x100 vrij en 3de op 4x100 wissel) bevestigden voor ZCT op nationaal jeugdniveau.
In 2006 kwamen Sofie Lonsain (3de op 200 wissel en 3de op 100 vlinder), Katrijn Schreurs (2de op 50 vlinder), Raisa Peeters (2de op 50 school), Jeroen Peeters (3de op 200 school) en Steven Claes (2de op 50 rug en 2de op 100 rug) samen zelfs met maar liefst 7 nationale medailles in de ZCT-koffer naar huis.
En in 2007 was de nationale ZCT-buit nog steeds van dezelfde grootteorde : Jef Wouters (2de op 100 school en 3de op 200 wissel), Jeroen Peeters (3de op 100 school) en Steven Claes (op 50, 100 en 200 rug telkens een 3de plaats) verzamelden samen 6 nationale medailles.
6. Algemene overzichten
Deze historiek werd samengesteld door Roger Augustyns en in 2007 aangevuld door Danny De Wolf.